Kranten artikel (21-02-2019)

Roparun Zutphen bestaat vijf jaar

‘Opgeven is geen optie’

Voor het vijfde jaar op rij doet Roparun Team Zutphen mee met de roparun, werelds langste estafetteloop om geld op te halen voor mensen in de laatste fase van kanker. Op zondagavond 9 juni komt de roparun met maar liefst 150 teams door Zutphen.

Ieder jaar doen er meer mensen mee en ieder jaar wordt er meer geld op gehaald. Dit jaar is het de 28e keer dat de Roparun wordt georganiseerd. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Zutphen heeft drie teams waarvan Roparun Team Zutphen er 1 is.  “De voorbereidingen startten in september, maar het trainen gaat het hele jaar door,” vertelt  Roparunner Marian Denekamp. Ze heeft even tijd vrij gemaakt om te vertellen over haar missie.

Hamburg-Zutphen-Rotterdam

Van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni, met Pinksteren, loopt het roparun Team Zutphen 570 kilometer vanuit Hamburg, via Zutphen naar Rotterdam. Op zondagavond 9 juni komt het team samen met de 150 andere deelnemende teams op de deze route door Zutphen. Deze doorkomst door de prachtige stad is voor vele teams een ware belevenis. Zo staan er vanaf Warnsveld tot in de Hoven langs de route van 6,5 km waxinelichtjes langs de route. Op de markt waar het één groot feest is staat het team even stil om hun familieleden, vrienden en sponsoren te begroeten.  Daarna volgt voor ons het team het zwaarste gedeelte in het donker over de Veluwe.”  

Toen Marian vier jaar geleden werd gevraagd om mee te doen zei ze gelijk ja. “Ik loop graag hard en lopen voor dit prachtige doel dat iedereen kan treffen is veel leuker. Dat de organisatie van een roparun zoveel met zich meebrengt kon ze toen niet vermoeden. Maar als je eenmaal met het roparunvirus besmet raakt dan kom je er niet meer van af, aldus Marian.

Kanker is een ziekte die veel mensen kennen, van dichtbij of in hun omgeving. De vader van één van haar teamleden had het, vertelt Denekamp. “Hij stond tijdens destijds langs de route om ons aan te moedigen. Een emotioneel moment voor het team. Dan gaat er wat door je heen.” De tranen schieten haar in de ogen. “Inmiddels is hij overleden.” Ze wil er verder niet over praten, maar zegt dan zachtjes: “In mijn directe omgeving zijn er dierbaren van mij ook ziek….” En dat is dus precies waarvoor ze het doet.

Naast haar fulltime baan en gezin met drie kinderen traint ze samen met haar echtgenoot die ook loper is in het team drie tot vier keer per week.“En ik spin en fiets. Ja, je moet een goede conditie hebben.” Circa vijf uur per week besteedt ze nog aan alle activiteiten eromheen. “Vanavond is er vergadering bij mij thuis en dat kan wel eens tot in de kleine uurtjes doorgaan.” Roparun doe je met het gehele team. Iedere deelnemer heeft een belangrijke rol binnen het team. Een loper kan niet zonder de begeleiding van de fietser, een goede chauffeur en navigator. Allen hebben we goede verzorging nodig van de koks, fysiotherapeuten etc. Het motto van het team is dan ook 1 team 1 taak!

Zutphen beste doorkomststad

Zutphen is voor de vierde jaar op rij benoemd tot beste doorkomststad. Volgens Denekamp is de kans groot dat Zutphen er dit jaar weer met de prijs vandoor gaat. “Neem alleen al de brandende kaarsjes die 6,5 kilometer van Warnsveld tot in de Hoven de route markeren, dat is echt magisch.”

Roparun Zutphen hoopt ook dit jaar weer zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarom organiseert Team Zutphen diverse acties zoals een pubquiz, popfestival en verkopen ze het beroemde “Zutventje” dat bij vele ondernemers in Zutphen op de toonbank ligt. “We organiseren ook een sponsorloop en een spinningmarathon, allemaal voor dat ene oh zo belangrijke doel.”

Het Roparunteam Team Zutphen bestaat uit 22 personen en vormt een volledige equipment van hardlopers, fietsers, koks, chauffeurs, fysiotherapeuten, navigatoren en een weekendcoordinator. De hardlopers zijn verdeeld in twee subteams van elk vier lopers. “Je loopt individueel telkens twee kilometer per keer en daarna los je elkaar af. In de bus rij je naar de volgende opstapplaats. Alles draait om de hardlopers. “Onderweg worden we begeleid door twee fietsers. Zij houden de hardlopers en de route in de gaten.” Maar fietsen is ook zwaar,” zegt Denekamp. “Die zitten vijftig kilometer non-stop op de fiets. Ik heb weleens meegemaakt dat iemand in slaap viel op de fiets. Die reed zo de struiken in.”

Emotionele achtbaan

Onderweg doet het team een tiental tijdelijke basiskampen aan. “Zo komen we ieder jaar bij een boer in Goudriaan. Daar liggen we op de massagetafel tussen de koeien. Als het andere team loopt kun je rusten, maar niet meer dan vier uur, dan moet je weer lopen. Het is een emotionele achtbaan, maar je gaat door. Je staat op breken, fysiek en emotioneel ben je stuk. ’s Nachts is het koud. Je hebt slaapgebrek, maar opgeven is geen optie. Het vergt veel, maar levert ook veel op. Namelijk vriendschappen voor het leven. Je doet het met elkaar. Het geeft een verbroedering, echt ongelooflijk.” Roparun verbindt!

Acties

Het lustrum van Roparun Team Zutphen wordt gevierd met diverse acties:

  • 24 maart: Spinningmarathon bij Perfect Body, Van Hallstraat Zutphen
  • 13 april: Paaseieren verkoop bij AH XL
  • 20 april: Inpakservice AH de Brink
  • 30 maart: Popfestival Fort Bronsbergen (kaarten te koop bij de teamleden en via de website!)
  • 12 mei: nachttraining, livestream door TV Gelderland
  • 16 mei: Sponsorloop georganiseerd door het Isendoorn College

Op de website, Instagrampagina, Twitter en de Facebookpagina van Team Zutphen is veel informatie te vinden over de acties die ze organiseren, hoe je sponsor kan worden en hoe je kan doneren aan Team Zutphen.

www.roparunteamzutphen.nl en facebook: teamzutphen

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.